ARA tehostaa energiatodistusten hankintaa uhkasakolla. Muista lisäksi nämä muutokset todistuksia koskevassa markkinoinnissa
Energiatodistuksen hankkiminen on rakennuksen omistajan vastuulla. Jos esim. omakotitalolle ei myynti- tai vuokraustilanteessa ole hankittu lain vaatimaa todistusta, on välitysliikkeen kehotettava toimeksiantajaa hankkimaan sellainen. Jos todistusta ei kehotuksesta huolimatta hankita, välittäjän on kerrottava kaupan osapuolille sen puuttumisen merkityksestä. Välitysliikkeen pitää pystyä dokumentoidusti osoittamaan, että näin on toimittu.
Todistuksia valvova viranomainen Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus (ARA) voi kehottaa rakennuksen omistajaa hankkimaan todistuksen. Jos kehotus ei toimi, ARA antaa varoituksen. Jos tämäkään ei vielä tehoa, voi ARA antaa käskyn todistuksen hankkimiseen ja tehostaa käskyä uhkasakolla. Omistajaan kohdistuvan uhkasakon suuruus arvioidaan tapauskohtaisesti, mutta ARA on nyt vahvistanut niiden viitteelliset määrät:
Talotyyppi | Uhkasakon suuruus |
Omakotitalot ja paritalot | 800 euroa |
Rivitalot | 2000-4000 euroa |
Kerrostalot | 4000-6000 euroa |
Muut rakennukset | 800-6000 euroa |
Energiatodistus maksaa olemassa olevalle pientalolle tällä hetkellä noin 300-400 euroa ja kerros- tai rivitalolle noin 500-700 euroa.
Välitysjärjestelmiin ja markkinointiin muutoksia
Valvovien viranomaisten toiveesta energiatodistuksia koskevaa ilmoittelua yhdenmukaistetaan. Jatkossa tiedon ilmoittaminen kohdeilmoituksissa ja esitteessä on mahdollista ainoastaan seuraavilla vaihtoehdoilla:
- Energiatehokkuusluokka (A-H) + alaindeksi (2007, 2013 tai 2018)
- Ei lain edellyttämää energiatodistusta
- Kohteelle ei lain mukaan tarvita energiatodistusta
Ohjelmistotoimittajien järjestelmäpäivitykset ovat tällä hetkellä loppusuoralla. Muutos vaikuttaa uusiin kohteisiin, jotka luodaan järjestelmään päivityksen tekemisen jälkeen.
Kentällä liikkuu edelleen vanhentuneita todistuksia
Energiatodistus on voimassa kymmenen vuotta sen laatimisesta. Kentällä liikkuu edelleen jonkin verran vanhentuneita todistuksia. Vanhentuneita ovat ensinnäkin kaikki sellaiset todistukset, jotka on laadittu jo ennen vuoden 2007 lain voimaantuloa. Tällainen todistus saattoi olla isännöitsijän laatima ja ainoastaan vuoden voimassa. Energiatodistus oli osa isännöitsijätodistusta, ei siis pelkästään isännöitsijätodistuksen liite. Nämä todistukset tunnistaa siitä, että niihin ei ole merkitty lainkaan voimassaoloaikaa eikä tekijän nimeä. Lisäksi osa vuoden 2007 lain aikana tehdyistä vihreän värisistä todistuksista on jo ehtinyt vanhentua.