Asuntomarkkinat 14.05.2020

Korona katkaisi asuntokaupan lennon – vanhoja asuntoja myytiin huhtikuussa 34 % vähemmän verrattuna vuoden takaiseen

Kerrostaloasuntojen myynti laski 37 % , rivitalojen myynti laski 32 % ja omakotitalojen myynti laski 29 % viime vuoden huhtikuuhun verrattuna.

Uusia kohteita myytiin 51 % vähemmän edellisvuoden huhtikuuhun verrattuna.*

”Huhtikuussa asuntojen kysyntä vilkastui selvästi kuun puolessa välissä, mutta kauppamäärää hillitsi käytettyjen asuntojen myyjien varovaisuus ja siten tarjonnan väheneminen. Toukokuussa kysyntä on jatkunut hyvällä tasolle, mutta edelleen uusia myyntikohteita tulee liian vähän markkinoille. Tämä tulee muodostamaan jatkossa alkukesästä sen, että myyntikohteiden määrän edelleen laskiessa kauppamäärät saattavat laskea entisestään. Koronasta huolimatta nyt on hyvä aika asunnonvaihdolle”, toteaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Myyntiajat

Pääkaupunkiseudulla myyntiajat lyhentyivät maaliskuusta. Vanhojen kerrostaloasuntojen myynti nopeutui n. 10 päivää ja omakotitalojen peräti 20 päivää. Muualla Suomessa vanhojen omakotitalojen myyntiajat pitenivät kahdeksalla päivällä.

Hintakehitys

Korona ei ole vaikuttanut asuntojen hintoihin. Pääkaupunkiseudulla vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat 2 %, Tampereella hinnat kohosivat reilut 3 % ja Turussa hinnat laskivat 2 % maaliskuusta.

Loma-asunnot

Loma-asuntojen myyntimäärät loikkasivat. Tammi-huhtikuussa myyntimäärät kasvoivat Pirkanmaalla 82 %, Etelä-Karjalassa 78 %, Kainuussa 70 %, Kymenlaaksossa 70 %, Uusimaalla 60 % ja Päijät-Hämeessä 55 % verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.Asuntokauppa oli kovassa nousukiidossa vielä maaliskuun alkupuolella, kertoo tilastoasiantuntija Ilkka Lehtinen. Vielä maaliskuussa otettiin 17,5 prosenttia enemmän asuntolainoja kuin vuoden 2019 maaliskuussa. Lehtinen arvioi, että vanhojen osakeasuntojen ja omakotitalojen kauppa palautuu alkuvuoden tasolle syksyllä 2020, kun asunnon ostajien luottamus palautuu.


  • KVKL-Hintaseurantapalvelun uudiskohteiden tilastot kattavat noin 30 % kaikista uudiskohteiden kaupoista.