Blogi 02.02.2021

Näin valmistaudut välittäjäkokeeseen – Hyvän välitystavan lähettilään täsmävinkit

Sofia Ruokanen

LKV-koe on haastava ja siihen kannattaa valmistautua huolellisesti. Alan kokemuksesta on varmasti hyötyä mutta valmistautumatta kokeesta on vaikea päästä läpi.

Laillistettu kiinteistönvälittäjä LKV- ja vuokrahuoneiston välittäjä LVV-nimikkeitä voivat käyttää ainoastaan LKV-kokeen suorittaneet henkilöt. Viime syksynä pidettyyn välittäjäkokeeseen osallistui yhteensä 376 kokelasta. LKV-kokeessa hyväksyttiin 136 kokelasta, joten hyväksymisprosentti oli noin 36 %.

Keskuskauppakamarin tavoitteena on sähköistää LKV-koe tämän vuoden aikana, jolloin käsin kirjoittaminen jää pois mutta koe suoritetaan edelleen Kauppakamarien koetilassa. Viimeinen ns. perinteiseen malliin tehtävä koe järjestetään 10.4.2021 Helsingissä, Oulussa ja Tampereella.

Lue, laputa ja harjoittele


Itse en läpäissyt koetta ensimmäisellä yrittämällä ja huolellinen valmistautuminen oli lopulta avain onnistumiseen. Kokeeseen valmistautumisen voi jakaa seuraaviin eri vaiheisiin:

  • Lue kiinteistönvälittäjän käsikirja kannesta kanteen. Kirjaan on maalaisjärjellä avattu lakikirjan sisältö.

  • Lue uusin ohje Hyvästä välitystavasta ja sisäistä sen sisältö. Ohje toimii myös manuaalina päivittäiseen välitystyöhön. Kannattaa myös kuunnella Hyvän välitystavan podcastia, jossa Hyvän välitystavan ohjeen kirjoittaneet juristit antavat käytännön vinkkejä välitystyöhön.

  • Varmista, että sinulla on viimeisin versio Kiinteistölainsäädäntö lakikirjasta. Laputa lakikirja huolellisesti, ja merkitse lakipykälät merkkaustussilla jotta löydät ne helposti ja nopeasti. Muista, että lakikirjasta löydät oikeat vastaukset jokaiseen kysymykseen, kunhan vain osaat kirjaa käyttää!

  • Paras tapa Kiinteistölainsäädäntö- kirjan harjoitteluun on käydä vanhoja LKV-kokeita läpi ja etsiä itse vastauksia lakikirjasta. Monet kokeen kysymykset toistuvat kokeissa, vaikka niitä ei suoraan samassa muodossa esitetä. Kokeessa toistuu myös tietty kaava, jossa samat aihealueet toistuvat.

  • Nuku edellinen yö hyvin, äläkä sorru viimeisen illan paniikkilukemiseen.

Viisi tuntia aikaa – näin saat siitä kaiken hyödyn

Kokeen tekemiseen on aikaa viisi tuntia. Aika voi kuulostaa pitkältä mutta koeaika kuluu todella nopeasti. Varaa mukaan pöytälaskin, lyijykyniä, pyyhekumi sekä kevyitä eväitä.


Käy alkuun koe läpi ja aloita vastaaminen sinulle helpoimmasta kysymyksestä. Lue kysymys tarkkaan, mitä kysymyksessä oikeastaan haetaan? Kokeessa on erittäin helppo vastata kysymykseen ohi aiheen. Kysymyksessä kannattaa viitata yhteen tai useaan lakipykälään tai / ja Hyvään välitystapaan. Pyri vastaamaan jokaiseen kysymykseen jotain, koska kaikki saamasi pisteet ovat arvokkaita.

LKV-kokeeseen valmistautuminen voi tuntua haasteelliselta töiden ja arjen rinnalla. Päätä kuitenkin, että panostat lukemiseen ja pääset kokeesta kerta heittämällä läpi! Kun läpäiset kokeen kerralla, pääset itse pidemmän päälle helpommalla.

Sofian vinkit LKV-kokeeseen

Lue kiinteistönvälittäjän lakikirja

Lue Ohje hyvästä välitystavasta

Laputa lakikirja huolellisesti

Harjoittele ja tutustu lakikirjaan tekemällä vanhoja kokeita

Lue alkuun koko koe läpi ja aloita sinulle helpoimmasta kysymyksestä

Lue kysymys tarkkaan, mitä kysymyksessä haetaan

Viittaa vastauksessa joko lakipykälään / lakipykäliin, Hyvään välitystapaan tai molempiin

Pyri vastaamaan jokaiseen kysymykseen jotain, jokainen piste on kotiin päin

Paljon tsemppiä kaikille, jotka kevään kokeeseen ovat osallistumassa!