Kansainvälinen yhteistyö

Kansainvälinen yhteistyö kehittää kiinteistönvälitysalaa

Kansainvälisen yhteistyön tarve lisääntyy, kun kiinteistönvälittäjien ja heidän asiakkaidensa asuntokaupat menevät yli oman maan rajojen.

Kiinteistönvälitys on varsin kansallinen ala, vaikka koteja ja loma-asuntoja toki ostetaan myös ulkomailta. EU- tasoinen lainvalmistelu kuitenkin vaikuttaa voimakkaasti kotimaiseen markkinaan esimerkiksi rakennusten energiatehokkuuden tai finanssialan sääntelyn kautta. Asumisen muutokset, ikääntymisen ja maahanmuuton vaikutukset ja vaikkapa alustatalouden ilmiöt ovat kansainvälisiä, eikä ilmastonmuutos liioin tunne valtioiden rajoja. Siksi Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto on tarkkailijana eurooppalaisissa edunvalvontajärjestöissä. Pyrkimyksenä on myös oppia muiden maiden parhaita käytäntöjä ja siten vahvistaa suomalaisten välittäjien ammattitaitoa.

Pohjoismainen yhteistyö on alalla vakiintunutta, ja Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto johtaa puhetta NEU:ssa eli Nordiska Egendomsmäklare Unionenissa vuosina 2019-2020. Markkina- ja sääntelyvertailun ohella pohjoismainen yhteistyö liittyy koulutuksen kehittämiseen ja suunnitteilla on yhteispohjoismaisen konferenssin järjestäminen.

Liitolla on kiinteät yhteistyösuhteet Yhdysvaltojen National Realtors’ Associationiin NARiin, jonka vuosittainen kongressi kokoaa parikymmentuhatpäisen välittäjäyleisön oppimaan uusimmat asumisen trendit ja tuoreimman teknologian salat. Lisäksi Keskusliitto vaihtaa näkemyksiä Viron välittäjäliiton Eesti Kinnisvarafirmade Liit EKFL:n kanssa.