Uutinen | Korona 12.11.2020

Näin toimit vastuullisesti koronapandemian aikana

Asuntonäytöt sujuvat turvallisesti nämä varokeinot huomioiden:

  • rajoita yleisnäytöille osallistuvien henkilöiden määrää tai
  • sovi asiakkaiden kanssa vain yksityisnäyttöjä tai
  • tee asuntonäytöt virtuaalisesti
  • THL:n ohjeistuksen mukaisesti kannattaa myös käyttää kasvomaskia, kun olet ihmiskontaktissa etkä pysty noudattamaan turvavälejä

Välitystoiminnan monta eri osa-aluetta voidaan hoitaa diginä erilaisia työkaluja hyödyntäen. Kaupanteko onnistuu sähköisesti ja toimeksiantosopimuksen ja ostotarjouksen voi allekirjoittaa sähköisesti vahvalla tunnistautumisella.

Tilanteissa, joissa asiakassuhde perustetaan kokonaan etänä, käytetään tehostettuja toimenpiteitä asiakkaan tuntemiseen. Sivuiltamme löytyy lisää ohjeita etätunnistamiseen.

Kuluttajalle on vaivatonta tutustua asuntoon kuvien ja videoiden välityksellä. Hyvän välitystavan ohjeessa (kohta 6.3.3 Kaupat ainoastaan videoesittelyn perusteella) kuitenkin suositellaan, että ennen sitovaa ostotarjousta kuluttajan kannattaa tutustua asuntoon käymällä siellä paikan päällä. Jos asiakas ehdottomasti haluaa antaa sitovan tarjouksen ja päättää kaupasta pelkästään videoesittelyn perusteella, tulisi kaupan osapuolille kertoa merkittävät tästä nousevat riskit. Kauppakirjaan pitää myös lisätä maininta, että ostaja on halunnut päättää kaupasta pelkän videoesittelyn perusteella.

Miten toimin, jos asiakas on asetettu karanteeniin?

Laki- ja lausuntovaliokunta laati liitteet ostotarjouslomakkeeseen ja mallilausekkeen kauppakirjaan pandemian alkaessa maaliskuussa. Liitettä ja lauseketta kannattaa edelleen käyttää ja ne ovat tarpeen tapauksissa, joissa kaupan kohteen hallinnan luovutus viivästyy tai kaupantekoa ei pystytä järjestämään koronasta johtuen.