Kiinteistönvälittäjän ura

Kiinteistönvälitysala on toimialueena itsenäinen, monipuolinen ja haastava. Se tarjoaa tekijälleen onnistumisen elämyksiä ja palkitsee ahkeran tekijän, joka haluaa työskennellä ihmisten parissa mielenkiintoisissa työtehtävissä.

Alalle on helppo tulla, mutta harva jää pysyvästi. Ensimmäiset kaksi vuotta ovat alalla tyypillisesti kaikkein vaikeimpia.

Kiinteistönvälittäjän palkkaus perustuu myyntiprovisioon, joka vaihtelee hyvin paljon yrityksittäin. On myös välitysliikkeitä missä välittäjä saa kuukausipalkan ja sen päälle jonkin prosenttiosuuden tehdyistä palkkioista päälle. Tämä kiinteistönvälityksen palkkausmalli tarkoittaa sitä, että kuukausitulot voivat vaihdella huimastikin. Joinakin kuukausina voi tulla isokin tili ja toisina taas ei tule yhtään mitään. Eli alalle tultaessa olisi syytä olla ”pinkka ja punkka” kasassa. Tyypillisesti ensimmäisen viiden kuukauden aikana ei välittäjän käteen jää juurikaan tuloja.

Kiinteistönvälittäjänä on hyvä varautua siihen, että rautaa tulee takoa silloin, kun se on kuumaa. Voi tuntua siltä, että on töissä lähes vuorokauden ympäri joka päivä, koko viikon. Sinun tulee varautua siihen, että työt menevät monessa tapauksessa kaiken muun edelle, jos haluat menestyä. Kääntöpuolena alalla on, että joskus on hiljaisempia aikoja. Näinä aikoina pitää ymmärtää ottaa rennommin, jotta saa kerättyä voimia tulevaan.

Mitä taas opiskeluun ja koulutukseen tulee, suosittelen jo ennen alalle tulemista lukemaan ajatuksella kiinteistönvälittäjän käsikirjan uusimman painoksen sekä KVKL:n ohjeen hyvästä välitystavasta. Näistä saat jo selkeän kuvan mitä kaikkea sinun pitää alalla toimiaksesi osata. Heti alalle tulon jälkeen suosittelen KiAT tai KED -koulutusta ja valmistautumista LKV-kokeeseen.

Yksi tärkeimmistä alalla tarvittavista taidoista on se, että tulet toimeen ihmisten kanssa. Hyvillä sosiaalisilla taidoilla ja tunneälyllä pääsee jo pitkälle. Kiinteistönvälittäjän uraa ei kannata harkita, jos et halua tehdä töitä ihmisten kanssa ja et ole valmis tekemään pitkää päivää. Huolellisuus on erinomainen ominaisuus, koska kohteisiin pitää perehtyä perinpohjaisesti. Muita tärkeitä välittäjän ominaisuuksia ovat oma-aloitteisuus, aktiivisuus ja ahkeruus. Kukaan ei tule potkimaan sinua sängystä ylös, motivaatio pitää olla sisäsyntyistä.

Tuomas Kukko
Neliöt Liikkuu LKV Oy